Mos Craciun de ciocolata cu bani europeni
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit peste 1,2 milioane de euro unei societati din judetul Satu Mare pentru construirea unei fabrici de ciocolata.
Fondurile nerambursabile au fost acordate prin Schema de Ajutor de Stat XS 13/2008 “Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare, altele decat cele prevazute in Anexa 1 a Tratatului CE precum si a celor care desfasoara activitati de procesare a produselor agricole in vederea obtinerii si utilizarii surselor de energie regenerabila si a biocombustibililor” aferenta Masurii 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Beneficiarul a semnat contractul de finantare cu APDRP in luna mai a anului 2009, si l-a finalizat in luna ianuarie a acestui an. Valoarea totala a proiectului a fost de 4.625.938 de euro, incluzand costurile neeligibile prin PNDR.
Cu banii obtinuti, beneficiarul a construit o hala de productie, o cladire pentru birouri si a achizitionat utilaje si echipamente pentru obtinerea diverselor sortimente de ciocolata. De asemenea, hala construita a fost utilata cu masini de ambalat produsele, masini pentru dozat, etichetat, invelit, temperat (pentru a aduce ciocolata la o anumita temperatura), una pentru turnat compozitia in forme si o alta pentru expandat cereale. Au mai fost achizitionate si un cuptor industrial, un cantar, unitati pentru detectarea metalelor, un panou de control, un rezervor pentru depozitarea ciocolatei, o unitate de fierbere a cleiului (folosit la pastrarea etansarii foliei), compresoare, filtre, canale de racire si benzi pentru descarcare.
“Fondurile de la APDRP au intrat foarte repede in cont dupa depunerea dosarului de plata. Investitia fiind un succes, am mai depus un proiect la APDRP in august, pe Schema N578/ 2009, pentru extinderea fabricii si marirea capacitatii de productie, pentru o noua hala si utilajele aferente acesteia“, afirma Camil Buruian, reprezentatul legal al societatii.
Cu aproximativ 400 de tone de ciocolata produse anual, beneficiarul precizeaza faptul ca “in prezent exportam toata productia in Germania, Finlanda, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, pentru ca exista o cerere foarte mare. incepand din 2013 vrem sa intram si pe piata romaneasca“.
Categoriile de produse realizate de fabrica beneficiarului PNDR se impart in cereale (orez si grau) expandate cu ciocolata, figurine de sezon, ciocolata cu alune si produsele numite “ice bars”. Inovativele “ice bars”, constau intr-o carcasa de ciocolata cu lapte umpluta cu o crema grasa de cacao (“icy confect”).
In ceea ce priveste figurinele de ciocolata “in aceasta perioada deja producem pentru ziua indragostitilor dar si pentru Pasti. Figurinele pentru Craciun le-am facut deja din vara, intrucat 70% din productia noastra este dedicata produselor pentru Craciun“, sustine Camil Buruian.
In ceea ce priveste “cerealele expandate, mai exact orezul si graul expandat cu ciocolata alba, neagra sau cu lapte, sunt in productie tot timpul, ajungand pana la 130 de tone pe an. Am dorit in mod special sa intram pe aceasta piata specifica. Orezul expandat este un inlocuitor natural pentru paine, gustari si alte produse asimilate acestei categorii“, afirma Camil Buruian.
Tehnologia ultraperformanta care combina ciocolata cu cereale bogate in hidrati de carbon, sanatoase pentru organism, duc la un produs final de calitate superioara atat din punct de vedere gustativ cat si al nivelului redus de gluten, aspect din ce in ce mai important in alimentatia umana.
“Afacerea merge foarte bine. Avem deja o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro pe an. Din punct de vedere al fortei de munca angajate, am creat 80 de noi locuri de munca. Acestea nu sunt doar stabile ci si ofera reale posibilitati de evolutie pe plan profesional“, completeaza Camil Buruian.
Proiectul poarta titlul “Constructie fabrica de ciocolata, localitatea Odoreu, judetul Satu Mare prin Schema de Ajutor de Stat – XS 13/123A/2008″ si este implementat in localitatea Odoreu a judetului Satu Mare.
Pana la aceasta data, au fost depuse 247 de cereri de finantare nerambursabile aferente Schemei de Ajutor de Stat XS13/ 2008 in valoare de 113,7 milioane de euro.
APDRP a selectat pentru a primi finantare neambursabila 215 de cereri in valoare de peste 101 de milioane de euro. Dintre acestea au fost semnate 151 de contracte de finantare. Valoarea nerambursabila a acestor contracte este de 60,1 milioane de euro.
Beneficiarii Schemei XS13/2008 puteau procesa si fabrica: produse zaharoase fara cacao, derivate din cacao, ciocolata, extracte de malt, paste alimentare chiar fierte sau umplute, produse pe baza de cereale obtinute prin expandare sau prajire, produse de brutarie, de patiserie, preparate pentru supe, preparate alimentare compuse omogenizate (alimente cu continut redus de calorii sau dietetice), alimente pentru copii, inghetate etc.
De asemenea, prin investitiile din cadrul Schemei XS13/2008, se producea si utiliza energia din surse regenerabile dar se mai producea si biodiesel si bioetanol pentru transport
Sursa:
Comentarii