Cea mai mare investiţie cu fonduri europene anunţată de o companie de pe bursă: Stirom va primi fonduri nerambursabile de 51,5 mil. lei
Producătorul de ambalaje de sticlă Stirom Bucureşti (STIB), controlat de investitori greci, a semnat un contract de finanţare cu Ministerul Economiei pentru un proiect de eficientizare a consumului energetic derulat prin POS CCE, prin care compania va primi fonduri europene nerambursabile de până la 51,5 milioane de lei (11,8 mil. euro).
Proiectul vizează eficientizarea consumului energetic prin investiţii în procesul de fabricaţie a ambalajelor din sticlă şi are o valoare totală de 166,3 milioane de lei (38 mil. euro), din care suma eligibilă este de 128,8 milioane de lei, potrivit unui raport al companiei remis Bursei.
Pentru această investiţie Autoritatea de Management a POS CCE va acorda o finanţare de până la 51,5 milioane de lei, echivalentul a 40% din valoarea eligibilă, diferenţa fiind acoperită de fonduri private.
Producătorul de ambalaje de sticlă a raportat pentru anul trecut un profit de 13,6 milioane de lei (3,05 mil. euro), în scădere cu 31,8% faţă de rezultatul consemnat în anul anterior. Veniturile din vânzarea de bunuri au scăzut cu 2,1%, la 202,3 milioane de lei (45,4 mil. euro).
Stirom s-a bucurat în ultimii ani de marje ridicate de profitabilitate ca urmare a poziţiei dominante pe care o deţine pe piaţa sticlei din România. Potrivit reprezentanţilor Stirom, producătorul de sticlă deţine o cotă de 59% pe piaţa românească de ambalaje din sticlă şi de 33% pe cea de menaj, fiind concurată doar de jucători din alte ţări. Pe segmentul ambalajelor de sticlă Stirom se bate cu fabrici de sticlă din Bulgaria, Moldova şi Cehia, în timp ce pe segmentul de menaj este concurată în principal de importurile din China, Turcia şi Belgia.
Potrivit celor mai recente raportări, grupul grec Yioula Glassworks deţine indirect 93,4% din acţiunile Stirom, prin firma MGL Mediterranean Glass, înregistrată în Cipru. Yioula Glassworks este cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est. Grupul mai are încă şase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.
Acţiunile Stirom au fost transferate anul trecut pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) după ce se tranzacţionaseră anterior pe piaţa RASDAQ. Compania are o capitalizare de 73 mil. lei (16,8 mil. euro), fiind evaluată la un multiplu de profit (PER) de 5,4.
Compania avea la finalul anului trecut datorii totale de 114 mil. lei (25,9 mil. euro) şi capitaluri proprii de 238 mil. lei (54 mil. euro), având un grad de îndatorare redus, care-i lasă loc să se împrumute pentru a finanţa proiecte de investiţii. Compania ar putea de asemenea încerca să strângă bani de la investitorii de pe bursă printr-o majorare de capital, pentru a-şi finanţa programul de investiţii.
Sursa:
Comentarii