Este oficial: noua contribuţie pe chirii a fost introdusă în Codul Fiscal

Este oficial: noua contribuţie pe chirii a fost introdusă în Codul Fiscal Guvernul a publicat deja în Monitorul Oficial Ordonanţa privind introducerea contribuţiei la fondul de sănătate pe chirii. Contribuţia va fi suportată de cei care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendare). În documente se prevede că aceste contribuţii se vor aplica inclusiv pentru veniturile obţinute din camerele închiriate în scop turistic.

Iată ce prevede introducerea contribuţiilor sociale la sănătate pentru chirii.
- Asigurările de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se vor aplica de la 1 ianuarie 2014.
- În aplicarea contribuţiei trebuie să se ţină cont de natura procedurii de impozitare a venitului, respectiv pentru arendă, implicit se realizează procedura stopajului la sursă, situaţie ce se va aplica şi pentru contribuţia de sănătate. În ordonanţă se precizează că, pentru această situaţie, atât impozitul de 16%, cât şi contribuţia la asigurări de sănătate, vor fi reţinute de plătitorul de venit din suma datorată proprietarului terenului şi va depune declaraţia la ANAF – formular 112.
- Dacă proprietarul terenului optează la plata impozitului în sistem real şi îşi conduce contabilitatea în partidă simplă, sau pentru alte persoane ce realizează venituri din chirii, având declarate contractele la ANAF şi care depun declaraţie de venit, determinarea contribuţiei de sănătate se va face de către ANAF.
- Baza de calcul a contribuţiei de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor este diferenţa dintre venitul brut impozabil şi o cotă de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Aceasta nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, când acesta este singurul venit al persoanei fizice şi nu poate să fie mai mare decât 5 salarii brute medii pe ţară.
- În anul 2013, nivelul contribuţiei este de 5,5%.
- Pentru veniturile din arendă impozitul se reţine prin stopaj la sursă, baza de calcul o reprezinta venitul contractat minus o cheltuială forfetară de 25%, similar impozitului pe venit. Baza lunară de calcul nu poate sa fie mai mică decât un salariu minim brut şi nu poate să depăşească cinci salarii medii brute pe ţară.
- Observam asadar ca in acest caz, contributia la sanatate se retine de catre platitorul arendei, pe fiecare contract de arendare. Acesta are obligatia sa o achite la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Incadrarea in plafonul maximal de 5 salarii medii brute pe tara o va face ANAF, prin determinarea situatiei contribuabilului.
- Când se realizează venituri din închirierea camerelor situate în proprietăţi personale, închiriere în scop turistic, impozitarea se va realiza în baza deciziei de impunere emisă de organul fiscal, iar plata se efectuează în două rate egale, pana pe data de 25 iulie şi 25 noiembrie inclusiv.
- Având în vedere că o persoană fizică poate avea mai multe contracte de închiriere, mai multe contracte de arendare şi poate în acelaşi timp să obţină şi venituri din închirierea camerelor în scop turistic, stabilirea obligaţiei de asigurări sociale de sănătate se va face de către ANAF în baza declaraţiilor de venit. Desigur, tot ANAF va stabili ca suma maximă impozitată să nu depăşească 5 salarii medii brute pe ţară.

 Rating: 1297/11908 - 1297 vizualizări, ID Noutate: 369
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

7 + 10 = ?