Contribuţia la pensiile private urcă la 4,5% în 2014

 Contribuţia la pensiile private urcă la 4,5% în 2014  Anul viitor, contribuţia la sistemul de pensii private se va majora la 4,5%, conform proiectului de buget pe 2014. Cea mai mare parte a participanţilor la Pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, sunt tineri cu vârsta sub 35 de ani.Sursa: Razvan Valcaneantu

În prezent, contribuţia la sistemul de pensii private este de 4% din venitul brut al salariatului. Potrivit calendarului iniţial, stabilit la lansarea sistemului privat de pensii, contribuţia trebuia să crească cu 0,5% anual, astfel că, anul acesta, aceasta trebuia să fie de 4,5%, însă creşterea programată a fost îngheţată în 2009 la 2%, acelaşi nivel din anul precedent. Anul viitor, contribuţia va urca la 4,5%, urmând ca în 2016 să ajungă la 6%.

"Salutăm faptul că Guvernul îşi menţine angajamentul de creştere şi dezvoltare a sistemului de pensii private, prin această majorare a contribuţiei virate fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), în folosul a 6 milioane de români. Atât rezultatele foarte bune ale Pilonului II (randament mediu anual la nivelul sistemului de 11,7% până acum), precum si perspectivele demografice negative care pun presiune pe sistemul public de pensii duc la concluzia că este nevoie ca Pilonul II să fie sprijinit în continuare.Principalii câştigători ai măsurii anunţate azi de Guvern şi incluse în bugetul pe 2014 sunt 6 milioane de români care astăzi lucrează şi mâine vor fi pensionari. În acest fel considerăm că se atinge un echilibru social între necesităţile de recompensare a muncii atât pentru pensionarii actuali, cât şi pentru cei de mâine", a declarat pentru EvZ Mihai Bobocea, consilier al Board-ului APAPR.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns, după primele 9 luni ale anului 2013, la un număr total de 5,95 milioane de participanţi, dintre care numărul celor care primesc luna de luna în conturile administrate de fondurile private de pensii contribuţii virate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

Creștere constantă: De la lansare, în 2008, şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la CNPP, în numele participanţilor, contribuţii brute totale în valoare de 10,47 miliarde de lei. Aceşti bani au fost investiţi de administratorii fondurilor private de pensii, astfel că activele nete au urcat la 12,75 miliarde de lei. Diferenţa dintre sumele virate de CNPP şi valoarea activelor nete este de 2,28 miliarde de lei şi reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem.

În perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, activele fondurilor de pensii de Pilon II şi-au menţinut creşterea accelerată, cu un ritm uşor peste 45%. Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.




 Rating: 1206/11919 - 1206 vizualizări, ID Noutate: 431
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

5 + 2 = ?