Vrei să iei un credit? Iata 7 sfaturi de bază ca să nu ajungi să ai rate mai mari decât poţi plăti

Vrei să iei un credit? Iata 7 sfaturi de bază ca să nu ajungi să ai rate mai mari decât poţi plăti Gradul de îndatorare al românilor la bănci, adică raportul dintre ratele lunare la creditele contractate şi venitul disponibil, a depăşit pragul de 20% în 2013, potrivit unei analize ZF. Ce ar trebui să ştii astfel încât să iei cele mai potrivite decizii în alegerea unui credit? Cum poţi afla ce produs de creditare ţi se potriveşte cel mai bine? Ziarul Financiar îţi dă cele mai importante sfaturi dacă vrei să iei un credit.

1. Spune-mi ce salariu ai ca să îţi spun ce credit poţi lua
Salariul este unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate care determină accesul unui potenţial client la un anumit tip de credit, potrivit bancherilor, însă nu unicul. Pe lângă salariul clientului, banca analizează şi situaţia familiei înainte să acorde un credit - dacă persoana în cauză este căsătorită, dacă soţul/soţia are venit propriu, dacă are copii sub 18 ani – precum şi istoricul operaţiunilor bancare, vârsta, firma pentru care lucrează sau tipul de job, spune Stefan Willems, director general al Easy Credit.
Aşadar, o persoană singură, cu un venit net de 3.000 de lei pe lună poate obţine suma maximă admisă de Programul Prima Casă, sau puţin peste 60.000 de lei în cazul unui credit de nevoi personale, iar ratele lunare nu ar trebui să depăşească 35% din venit, consideră Liviu Andrei, director executiv al Alliance Finance Broker.

2. Fă-ţi singur calculele: cât poţi plăti la bancă lunar?
Conform normelor actuale, gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din venit pentru clienţii cu profil mic de risc, ponderea optimă situându-se în intervalul de 30-50%, aşa încât după plata ratei, clientului să-i rămână suficiente fonduri pentru a-şi acoperi celelalte cheltuieli.
Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor, este şi sfatul lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care îl citează pe Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naţionale.

3. Gândeşte-te pe ce perioadă te împrumuţi de la bancă
Specialiştii recomandă ca perioada de îndatorare să fie stabilită în funcţie de caracteristicile şi nevoile clienţilor, aşa încât să nu compromită siguranţa financiară a acestora. Liviu Andrei este de părere că perioadele de creditare cât mai scurte îi ajută pe oameni să plătească mai puţină dobândă.
Pentru creditele de nevoi personale, Rareş Petrişor, Head Strategist la Media Pozitiv Integrated Communication Services, firma de relaţiii publice a TBI Credit, recomandă o perioadă de 3 până la 5 ani, iar în cazul creditelor ipotecare, perioada de 10-15 ani este cea mai potrivită.

4. Ia în calcul toate comisioanele ataşate creditelor
Deseori, pe lângă ratele lunare, oamenii trebuie să plătească şi o serie de taxe şi comsioane conexe, printre care: comision de analiză a dosarului, de administrare a soldului, de rambursare anticipată şi comisonul de întârziere la plată. Aceste informaţii trebuie, însă, menţionate înaintea semnării contractului de creditare şi nu trebuie să lipsească din documentele contractuale.

5. Informează-te despre tipurile de credit existente
Pentru a alege produsul de creditare potrivit, oamenii trebuie să cunoască toate tipurile de credite care există pe piaţa bancară din România, şi ce implică fiecare dintre acestea. Aşadar, dintre tipurile de credit pe care persoanele fizice le pot contracta, le amintim pe cele mai uzuale: creditele de consum, care includ creditele pentru nevoi personale, cu sau fără ipotecă, credite auto sau credite de studiu, credite imobiliare/ipotecare sau cardurile de credit.

6. Analizează toate ofertele de pe piaţă
Înainte de a iniţia un contract de creditare, persoanele interesate trebuie să cunoască foarte bine piaţa. Oamenii trebuie să compare ofertele (cu ajutorul DAE- Dobânda Anuală Efectivă) pentru produsul dorit la cel puţin cinci bănci pentru a şti toate costurile asociate, de la dobândă până la comisioanele pe cont curent, condiţii şi restricţii contractuale, timpul de procesare şi finalizare, procedura şi fluxul de finalizare al dosarului, spune Anca Bidian.
De asemenea, pentru a putea alege o instituţie sau alta, oamenii trebuie să ia în considerare o serie de factori importanţi, precum vechimea băncii, reputaţia, seriozitatea, rapiditatea şi flexibilitatea arătate în relaţia cu clienţii, spune Rareş Petrişor.

7. Alege fie o dobândă variabilă, fie una fixă
Specialiştii recomandă creditele cu dobândă fixă, pentru că astfel clienţii se pot proteja în faţa variabilelor valutare. În plus, cea mai sigură situaţie pentru români este contactarea unui credit în moneda în care se realizează cea mai mare parte a venitului lor, pentru protejarea în faţa eventualelor fluctuaţii majore ale pieţei valutare, spune Rareş Petrişor.
“Cum în România remuneraţia lunară este cel mai adesea raportată la moneda naţională, împrumuturile în lei ar trebui să fie cele mai accesate, cu atât mai mult cu cât măsurile BNR de reducere a dobânzii cheie ar trebui să conducă în mod firesc la o ieftinire a împrumuturilor în moneda naţională”, spune Vlad Şandru.

 Rating: 1037/11913 - 1037 vizualizări, ID Noutate: 506
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

1 + 8 = ?