Actionarii semnificativi nu mai pot participa la majorarile de capital sau sa isi majoreze cota cu sume provenite din imprumuturi
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis la inceputul acestei luni completarea Normelor privind autorizarea si functionarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul nr. 16/2012, cu o noua prevedere. Astfel, prin Ordinul nr. 20/2012, restrictia potrivit careia sumele destinate participarii la capitalul social al unui asiguratorului nu trebuie sa provina din imprumuturi se aplica acum si actionarilor semnificativi ai unui asigurator care doresc sa-si majoreze cota de capital detinuta sau care participa la majorarea capitalului acelui asigurator.
Este vorba de imprumuturi, indiferent cu ce titlu, cu exceptia sumelor puse la dispozitia unei filiale de catre societatea-mama, din sursele proprii ale acesteia, potrivit normelor CSA.
Ordinul nr. 20/2012 pentru completarea Normelor privind autorizarea si functionarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul nr. 16/2012, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706, din 16 octombrie a.c.
Ordinul nr. 16/2012, aprobat de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in data de 14 august, are ca obiectiv cresterea responsabilitatii conducerii companiilor. Acesta comaseaza si modifica doua norme mai vechi, si anume cele legate de autorizarea asiguratorilor si de dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionari semnificativi la asiguratori/reasiguratori, persoane juridice romane.
Astfel, procedura de autorizare a fost simplificata in mod semnificativ, intrucat toate documentele pentru aprobare sunt enumerate in anexe, la norme, iar declaratiile pentru actionari si persoane semnificative au fost comprimate intr-o singura declaratie pe proprie raspundere.
Sursa: 1Asig
Comentarii