Marile banci centrale investesc agresiv in aur, folosit tot mai mult ca moneda de rezerva

Marile banci centrale investesc agresiv in aur, folosit tot mai mult ca moneda de rezerva Marile banci centrale, din SUA si pana in Europa, investesc agresiv in aur, care devine in mod evident "noua moneda de rezerva" la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de portalul de informatii financiare 24/7 Wall Street, preluat de MarketWatch.
Cresterea substantiala a pretului aurului vorbeste de la sine, investitiile in metalul pretios aducand in trimestul al treilea un randament de 11,1%. Pretul aurului a crescut in primele noua luni cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Portalul 24/7 Wall Street a analizat primii 10 mari detinatori de aur, care, in mod surprinzator, nu coincid cu cele mai mari 10 economii ale lumii.
Astfel, doua tari relativ mici, Elvetia si Olanda, au rezerve importante de aur, ocupand pozitiile sase si noua in clasament, chiar daca PIB-urile lor se afla abia pe locurile 19, respectiv 17 in lume.
Potrivit Acordului pentru Aur al Bancilor Centrale incheiat de state europene mari, multe tari cu economii importante ar trebui sa vanda aur, dar nu o fac.
Marea Britanie, cu un PIB de 2.430 miliarde de dolari, este a saptea mare economie a lumii, dar in functie de detinerile de aur se afla abia pe locul 17, reprezentand numai 15,9% din totalul rezervelor sale externe.
O alta exceptie este reprezentata de Brazilia, care este pe locul sase in lume cu un PIB de 2.500 de miliarde de dolari, dar detine numai 33,6 tone de aur, respectiv 0,5% din rezervele sale externe. Brazilia se pozitioneaza astfel pe un surprinzator loc 52 la nivel mondial in randul detinatorilor de aur.

 Rating: 1563/11996 - 1563 vizualizări, ID Noutate: 80
Sursa: Bank News
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

2 + 8 = ?