Topul celor mai profitabile 300 de companii din România
Cele mai profitabile 300 de companii din România au avut anul trecut un profit cumulat de 5,86 miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. În 2009, cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cumulate de 9,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ultimii doi ani de criza au tăiat aproape 40% din câştigurile companiilor.
Un sfert din profitul de 5,86 de miliarde de euro a fost realizat de trei companii - Petrom, Termo electrica şi Romgaz - care au obţinut împre ună un profit cumulat de aproape 1,5 miliarde de euro.
Doar 19 companii din România - dintre care două de stat - au avut profituri nete de peste 50 de milioane de euro anul trecut, iar dintre acestea, şapte au depăşit un profit de 100 de milioane de euro. Petrolul şi gazele, energia, telecomunicaţiile, producţia de componente auto sau retailul au fost doar câteva dintre sectoarele în care companiile au înregistrat cele mai mari profituri.
"Există câteva companii foarte mari care fac profituri cu o pondere mare în profitul total al celor mai profitabile 300 de companii şi ale căror rezultate financiare sunt favorabile conjuncturii economice actuale. Faptul că cele mai profitabile companii activează în doar câteva sectoare arată că sunt domenii, cum e energia, în care rezultatele sunt bune pentru că preţurile sunt mari", a spus analistul economic Laurian Lungu, executive director în cadrul Macroanalitica.
Cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cuprinse între 3,7 şi 870 de milioane de euro în 2011.
Petrom a rămas cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din România, cu un profit net record de aproape 870 de milioane de euro anul trecut. Compania este condusă din 2006 de un CEO femeie - Mariana Gheorghe - şi continuă procesul de restructurare început încă de după privatizare şi continuă să-şi majoreze profiturile. Pe locul doi, Termoelectrica, cu profit net de 376 de milioane de euro, este o companie de stat care a funcţionat ani la rând având pierderi semnificative, însă acest profit este doar "pe hârtie", profitul fiind un rezultat financiar, contabil, care a fost generat în urma cedării acţiunilor în contul datoriilor.
"Rezultatele companiilor de stat dintr-un anumit an nu pot reflecta o evoluţie viitoare a acestora, pentru că acestea nu fac investiţii sau fac foarte puţine şi de aceea este posibil ca profitul să le fie afectat în viitor şi chiar să le ducă pe pierderi care nu pot fi acoperite din profiturile anterioare", a mai spus analistul Laurian Lungu.
Orange şi Vodafone, liderii pieţei de telecom, sunt singurele companii din acest sector care au avut cele mai mari profituri în 2011, însă acestea au fost în scădere faţă de 2010.
O altă surpriză în top o reprezintă compania Principal Company din Buzău, specializată în producţia de mezeluri, care a raportat un profit net de 66 de milioane de euro anul trecut, compania având 251 de angajaţi.
Sursa: Ziarul Financiar
Comentarii