Întreprinderi individuale şi familiale (II şi IF)
Cel ce se teme de eşec îşi limitează activitatea .

(H.Ford)

Întreprinderi individuale şi familiale (II şi IF)

„ÎNTREPRINDEREA INDIVIDUALĂ“ este o noutate absolută în legislaţia română, fiind pentru prima dată reglementată prin acest normativ.

Singura deosebire dintre persoana fizica autorizată şi întreprinderea individuală este ca cea din urmă are dreptul de a angaja cu contract de munca terţe persoane în vederea desfăşurării activităţii pentru care a fost autorizată.
Astfel, persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale au obligaţia de a se înregistra şi de a autoriza funcţionarea înainte de începerea activităţii economice.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru desfăşurarea activitatii ca Intreprindere Individuala:

  1. varsta minima de 18 ani;
  2. calificarea - pregatirea profesională sau, după caz, experienţă profesională, necesară pentru a desfăşura activitatea economică pentru care se solicită autorizaţia;
  3. sediu profesional;
  4. cazier fiscal fara antecedente.

„ÎNTREPRINDEREA FAMILIALĂ“ este o formă de organizare economică formată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa.

Activităţile economice desfăşurate de o întreprindere familială (IF) pot fi în urmatoarele: domenii:

  1. agricultură
  2. industrie
  3. turism
  4. construcţii
  5. IT
  6. comerţ

Reprezentantul IF trebuie să aibă minimum 18 ani, iar ceilalţi membri să aibă cel puţin 16 ani. Nici unul dintre membri nu trebuie să fi săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi de cele care privesc disciplina financiar-fiscală (de tipul celor din cazierul fiscal).

Membrii unei întreprinderi familiale pot fi simultan atat PFA cat si întreprinderi individuale. Aceştia pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-au organizat întreprinderea familială.

In 2011, asiguratorii de viata din Romania detineau obligatii financiare catre beneficiarii de polite de 4 mld. lei

In anul 2011, fiecare cetatean german a cheltuit in medie 1.042 EUR pentru asigurari de viata, un cetatean al SUA a cheltuit echivalentul a 1.270 EUR, iar in Japonia suma este chiar mai mare ...

Este oficial: noua contribuţie pe chirii a fost introdusă în Codul Fiscal

Guvernul a publicat deja în Monitorul Oficial Ordonanţa privind introducerea contribuţiei la fondul de sănătate pe chirii. Contribuţia va fi suportată de cei care realizează venituri ...