Deputatii asteapta raportul Comisiei de buget privind modificarile la Legea falimentului companiilor de asigurari

Deputatii asteapta raportul Comisiei de buget privind modificarile la Legea falimentului companiilor de asigurari Aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in data de 11 februarie a.c., proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru buget, finante si banci, termenul acestuia fiind 4 martie. Motivatia este ca de la primirea raportului din partea comisiei de specialitate, la 25 octombrie 2012, si pana in prezent au aparut noi reglementari care solicita reanalizarea proiectului de lege.

Proiectul de act normativ reglementeaza extinderea termenului special de prescriptie, in care Fondul de garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile clientilor companiilor de asigurari intrate in faliment, de la 3 la 5 ani.

Potrivit normativului, aplicarea procedurii de faliment prevazuta de Legea nr.503/2004 (care, in prezent, se aplica numai societatilor de asigurare-reasigurare) se va extinde si societatilor care practica numai reasigurarea, ca urmare a transpunerii, in Legea nr.32/2000, a Directivei nr.2005/68/CE privind reasigurarea.

Proiectul de lege completeaza, totodata, Legea nr.503/2004 cu o sectiune noua care reglementeaza modul de dizolvare si lichidare (voluntara) a societatilor din domeniul asigurarilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situatii aparute in practica din ultima perioada de timp.

Astfel, Legea nr.503/2004 instituie un set de mecanisme menite sa asigure protejarea intereselor legitime si a drepturilor creditorilor de asigurari.

"Modificarile aduse legii vor asigura o mai buna functionare a mecanismelor de garantare. Protejarea intereselor si drepturilor creditorilor va fi asigurata de reglementarea unui termen special de prescriptie de cinci ani in care Fondul de garantare va putea plati despagubirile", potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de lege.

Prin lege, procedura de intrare in faliment va fi simplificata prin reducerea termenului in care instanta trebuie sa ia o decizie, de la 10 la 7 zile. De asemenea, se limiteaza dreptul creditorilor de a cere declansarea procedurii de faliment la o companie de asigurari, aceasta fiind posibila doar in cazul creditorilor care detin o creanta mai mare de 45.000 lei si mai veche de 90 de zile.

In plus, contractele de asigurare ale unei societati intrate in insolventa trebuie cedate Fondului de garantare in 30 de zile de la inchiderea procedurii de redresare, fata de 10 zile anterior.

Fondul de garantare, departament in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), presupune plata din disponibilitatile sale a creantelor catre creditorii asiguratorilor aflati in procedura de insolventa si a litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata.

Suma totala a despagubirilor platite din Fondul de Garantare in primele noua luni ale anului 2012 a fost de 1,12 mil. lei, un numar de 76 din cele 99 de cereri de plata formulate catre acesta fiind solutionate favorabil, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Finantelor si supus dezbaterii publice la data de 29 decembrie 2011 si a fost respins in sedinta de Guvern din data de 4 ianuarie a.c., la prima lectura.

 Rating: 1154/11996 - 1154 vizualizări, ID Noutate: 265
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

9 + 3 = ?