Zona aeroportuară din România ar putea beneficia de un plus de fonduri europene
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se vor întâlni, peste două săptămâni, cu cei ai Comisiei Europene în vederea obţinerii de fonduri europene pentru finanţarea zonei aeroportuare din România, necesarul fiind de circa 100 - 150 de milioane de euro, a declarat şeful Direcţiei Generale Aviaţie Civilă din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Radu, potrivit Agerpres.
În două săptămâni avem o întâlnire cu cei de la Comisia Europeană pentru a încerca să mai aducem bani în această zonă (de aeroporturi - n.r.). Mă refer la fondurile europene şi la partea de finanţare asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi , aflat în managementul MTI. Este vorba despre întâlnirea, care va avea loc la Sibiu, a Comitetului de monitorizare a POS Transporturi , a precizat Cătălin Radu.
Acesta a explicat că, în cadrul acestui Comitet de monitorizare , se poate face, practic, realocarea de pe anumite axe ale POS Transporturi , care au surplus de finanţare către alte axe, care au nevoie de fonduri , cum ar fi Axa 2.4, cea care se adresează infrastructurii aeroportuare. Aceste fonduri vor fi realocate din POS Transport - program ce are o valoare de 5,5 miliarde de euro - existând anumite zone unde, din păcate, aceşti bani nu mai pot fi cheltuiţi, din cauza calendarului.
De unde vor fi realocaţi banii, se va stabili în cadrul procesului de monitorizare. Noi sperăm că la nivelul CE şi la nivelul Comitetului de monitorizare vom reuşi să avem succes în a-i convinge pe toţi cei implicaţi că există potenţial mare de a face aceste proiecte. Nu sunt proiecte cu valori foarte mari şi pot fi realizate în actualul exerciţiu financiar, astfel încât pe partea de fonduri europene aviaţia să-şi pună contribuţia şi să-şi poată finanţa partea de infrastructură de care toţi avem atâta nevoie, a adăugat acesta.
Oficialul MTI a arătat că este vorba despre nouă aeroporturi care au depus proiectele la Autoritatea de Management a MTI, iar dacă se va reuşi această realocare de fonduri în scurt timp se vor putea debloca şi semna contractele de finanţare cu aceste aeroporturi.
Poate nu cu toate, pentru că ele sunt în diverse faze de evaluare în momentul de faţă, însă pentru cele care sunt eligibile chiar putem să demarăm procedurile necesare deblocării atragerii fondurilor în zona asta, a subliniat el.
Potrivit acestuia, suma maximă pentru un aeroport care poate fi accesată este de 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că la nivelul întregii schemei de finanţare este vorba de aproximativ 100 - 150 de milioane de euro pentru tot pachetul de aeroporturi, în condiţiile în care este necesară cofinanţarea locală şi cofinanţarea din partea Guvernului.
Sursa: stiri-financiare.ro
Comentarii