Afacere de sezon: o familie vinde 10.000 de craciunite pentru Sarbatori

Afacere de sezon: o familie vinde 10.000 de craciunite pentru Sarbatori  De patru generatii, o familie din Arad se ocupa doar de cultivarea plantelor decorative, pe care le vinde in toata tara, iar in aceasta perioada scoate la vanzare aproape zece mii de craciunite, cele care prevestesc Craciunul, pentru ca in luna decembrie frunzele lor se coloreaza puternic in rosu, scrie Mediafax.

Sarbatorile de iarna sunt prevestite dintr-o sera aflata in Arad, unde inainte de Sfantul Nicolae prind culoare aproape zece mii de craciunite, plantele cele mai cautate in aceasta perioada a anului, cultivate de o familie aflata la a patra generatie de florari.
Sotii Angelica si Ladislau Palasthy isi petrec viata printre zeci de mii de flori, pe care le cultiva in sere si gradini, pentru a le vinde mai apoi in toata tara, pasiune pe care barbatul a mostenit-o de la parinti, care, la randul lor, au preluat aceasta ocupatie de la parintii lor. Cei doi au fost colegi de scoala, la Liceul Agricol Minis, iar in urma cu 34 de ani s-au casatorit.
"Ladislau iubea florile si asa m-a cucerit. Nu credeam insa, cand eram eleva, ca asta urma sa fac toata viata, pentru ca la acea vreme ma vedeam stewardesa. Ma imaginam calatorind in toata lumea, dar pana la urma familia si plantele pe care le cultivam mi-au oferit satisfactii mult mai mari", spune Angelica Palasthy.

Cei doi au reusit sa transmita aceasta pasiune si fiului, Robert, care are 31 de ani si reprezinta a patra generatie de florari ai familiei. El a terminat Facultatea de Stiinte Agricole la Timisoara si a primit de la parinti doua sere aflate in spatele casei, in care creste ce flori doreste.
De aproape zece ani, Angelica si Ladislau Palasthy au inceput sa cultive craciunite, cunoscute si sub numele "Steaua Craciunului". Atunci le-au vazut prima data, in Germania, si au decis sa le raspandeasca si in Romania. Au inceput cu doar cateva sute de ghivece si au ajuns la aproape zece mii, devenind principala cultura a familiei.
Un covor de culoare rosu intens acopera acum o sera de aproape 4.000 de metri patrati, construita dupa tehnologii noi.

"La inceput aveam solarii improvizate, dar dupa vreo trei ani am decis sa facem o afacere de familie din asta si am investit banii din doua case vandute pentru a construi o sera moderna, cu instalatii automatizate. Sunt mai multe culturi pe care le-am fi putut alege pentru iarna, dar am preferat craciunitele pentru ca ele ne dau o satisfactie suplimentara. Sunt foarte frumoase, iar cand te uiti la ele simti ca se apropie cele mai asteptate sarbatori din an. Nu poti sa nu zambesti cand le vezi intr-o incapere", spune proprietara.

Steaua Craciunului are nevoie de cinci luni pentru a creste, iar cultivarea incepe in luna iulie, cand butasii sunt adusi din Olanda. Dureaza cateva zile pentru plantarea acestora. Chiar si udatul celor aproape zece mii de ghivece dureaza trei zile, pentru ca se face manual.
"Udatul trebuie facut cu mare grija, pentru ca planta e foarte sensibila si moare repede daca nu are pamant umed, dar si daca primeste prea multa apa. De aceea, preferam sa facem manual acest lucru, doar reciclarea apei fiind automatizata", explica aradeanca.

De la inceputul lunii decembrie, familia Palasthy lucreaza de la cinci dimineata si pana noaptea tarziu pentru a ingriji plantele ce vor decora mii de case de sarbatori.
"Luna decembrie este perioada cea mai grea, pentru ca plantele trebuie pregatite pentru vanzare. Daca nu le vinzi inainte de sarbatori, ramai cu ele, dupa Craciun nu se mai cumpara", spune Angelica Palasthy.






 Rating: 1092/11908 - 1092 vizualizări, ID Noutate: 434
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

5 + 6 = ?