PFA-urile, colacul de salvare pe timp de criză

PFA-urile, colacul de salvare pe timp de criză  Regimul fiscal din ultimii ani a făcut ca agenţii economici să dispară pe capete, cu excepţia persoanelor fizice autorizate.
Cele mai multe persoane fi zic autorizate au ca obiect de activitate producția agricolă.
Datele Registrului Comerţului arată că numărul de mici afaceri nou-înregistrate s-a redus în ultimii ani, iar pentru anumite categorii scăderea a fost chiar şi cu aproape 50%. În 2013, au fost înregistrate la Registrul Comerţului 64.219 de întreprinderi familiale sau individuale şi PFA, număr mai mic faţă de cel consemnat în 2011, respectiv 67.193, potrivit datelor furnizate de instituţie.

În vreme ce numărul întreprinderilor familiale aproape că s-a înjumătăţit în intervalul menţionat, cel al PFA-urilor a crescut constant din 2011 încoace.
Pentru cei care voiau să îşi deschidă o afacere, dar nu dispuneau de bani ca să constituie capitalul social al unei firme sau voiau să nu achite contribuţii sociale (CAS), înregistrarea ca PFA părea cea mai bună soluţie. Chiar dacă şi acestea trebuie să plătească CAS, PFA rămâne, după cum arată statisticile, opţiunea favorită de micii antreprenori.

Cele mai multe PFA-uri înregistrate în 2013 derulează activităţi în agricultură. În opinia consultantului fiscal Mariţa Ionescu, acest lucru se explică prin faptul că, pentru accesarea fondurilor europene, beneficiarul trebuie să fie înregistrat ca agent economic.
Orientaţi către profit
O parte importantă din PFA-urile înfiinţate anul trecut derulează activităţi de consultanţă în IT, pentru afaceri şi management. Acest aspect este important, deoarece acestea pot plăti impozit pe norme de venit, fapt care simplifică relaţia cu Fiscul, dar şi viaţa antreprenorului. În această categorie intră mai ales activităţi ca dărăcitul lânii sau procesarea pănuşilor de porumb, dar şi anumite servicii de consultanţă în IT.

Cei care sperau că prin înfiinţarea unui PFA scapă de contribuţiile la pensii sau sănătate s-au înşelat. "Dacă nu ai contract de muncă, îţi stabileşti singur salariul şi faci contract de asigurat cu casa de pensii. Valoarea pensiei depinde de suma trecută în contract", ne-a precizat consultantul fiscal Luminiţa Ristea.
Pentru PFA, contribuţia la pensii este de 31,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doreşte să se asigure. În 2014, baza de calcul nu poate fi mai mică de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, astfel că nivelul contribuţiilor pentru pensie variază de la 252 la 3.596 de lei.


 Rating: 1145/11996 - 1145 vizualizări, ID Noutate: 518
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

2 + 1 = ?