ASF a amendat EximAsig cu 190.000 lei
Un control inopinat al Autoritatii de Supraveghere Financiara demarat in octombrie 2013 la EximAsig Romania, societate al carei actionar principal este EXIMBANK, s-a finalizat, la sfarsitul lunii ianuarie, cu amenzi in cuantum de 190.000 lei.
Controlul, care a vizat perioada 2012 - 2013, "a verificat modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor", explica ASF.
De asemenea, autoritatea a anuntat ca a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor, precum neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta).
Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, in data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei si "a sesizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea de asigurare si care intrunesc, in opinia ASF, elemente de natura infractionala (verificarea acestor indicii tinand de alte institutii ale statului). Totodata, ASF a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului)".
Recent, un raport al Corpul de Control al Primului Ministru a reliefat ca fosta conducere a EximAsig din perioada 2010-2013 - Radu FRINCU si Marius BANU - ar fi utilizat 831.000 lei si 53.000 euro din fondurile companiei in interes personal sau pentru alte persoane din afara companiei.
Totodata, ASF precizeaza ca, la randul sau, a informat Corpul de Control al Primului Ministru inca din luna februarie 2014 asupra celor descoperite in urma verificarilor proprii, cu mentiunea ca "identificarea unor nereguli in privinta decontarilor dintre societate si conducerea CARE Romania SA (EximAsig Romania) tine in principal de controlul intern al societatii si de alte institutii ale statului, iar ASF a procedat, in cadrul controlului inopinat mentionat, la verificarea aspectelor care tin de supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare desfasurata de societate".
"Referitor la aceste aspecte, reafirmam ca ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului societatii (conducerea administrativa si executiva a societatii) in perioada anterioara lunii iulie 2013, luand masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penala si retragerea aprobarii lui Radu FRINCU".
De asemenea, ASF a fost instiintata de catre Corpul de Control al Primului Ministru ca "Radu FRINCU a detinut functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA, desi nu a indeplinit o conditie obligatorie prevazuta de normele legale pentru ocuparea functiei de membru al directoratului unei societati de asigurari, si anume «sa aiba studii superioare», intrucat nu a facut dovada absolvirii unor studii superioare".
In acest sens, autoritatea precizeaza ca Radu FRINCU a obtinut, in data de 19 mai 2010, aprobarea din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat ca are studii superioare, dar, ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar si modul in care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat numirea lui Radu FRINCU.
Radu FRINCU a detinut functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA in perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013. Acesta nu mai face parte din conducerea societatii din iulie 2013 si nu detine in prezent vreo functie de conducere intr-o societate de asigurare autorizata de catre ASF.
Sursa:
Comentarii