O nouă strategie de parteneriat de tara între România şi Banca Mondială, pe patru ani

O nouă strategie de parteneriat de tara între România şi Banca Mondială, pe patru ani Board-ul Băncii Mondiale a aprobat Strategia de Parteneriat de ţară pentru România pentru perioada 2014-2017, care sustine convergenţa României către nivelul de venit din UE.
Strategia se axează pe trei piloni principali, respectiv susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, creşterea nivelului de incluziune socială şi crearea unui guvern modern de secol 21, potrivit informaţiilor transmise de institutia financiară internatională.

Banca Mondială a decis să acorde un prim împrumut de 750 mil. euro, destinat modernizării finanţelor publice şi îmbunătăţirii funcţionării pieţelor cheie. Împrumuturile de la Banca Mondială sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, toate acestea fiind esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.
Seria împrumuturilor pentru sprijin bugetar (DPL) se bazează pe împrumuturile anterioare pentru sprijin bugetar acordate României şi vine în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

“Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul României şi, dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut, sunt convinsă că o convergenţă cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice”, consideră Elisabetta Capannelli, manager pe ţară al Băncii Mondiale pentru România.

Conform noii strategii, Banca Mondial va acorda împrumuturi şi va furniza servicii de asistenţă tehnică. Divizia Băncii Mondiale pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţie şi cofinanţare pentru programe ale UE, dacă este cazul. IFC ‚şi propune să susţină creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor, şi comerţul cu amănuntul şi va veni în completarea activităţilor Băncii Mondiale în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori.

 Rating: 1255/11901 - 1255 vizualizări, ID Noutate: 659
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

7 + 4 = ?