Romania a semnat un acord cu BERD pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune

Romania a semnat un acord cu BERD pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, a semnat la 21 noiembrie 2012, la Bucuresti, un acord cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) privind acordarea de asistenta tehnica tarii noastre in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in actualul exercitiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) si in cel urmator (2014-2020). Din partea BERD, acordul a fost semnat de Peter Stredder, director interimar pentru Romania al acestei institutii financiare internationale.
Ceremonia de semnare a acordului a fost precedata, in cursul aceleiasi zile, de prima reuniune la nivel inalt organizata de Ministerul Afacerilor Europene pentru coordonarea expertizei furnizate Romaniei de institutiile financiare internationale in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.
La aceasta intalnire, prezidata de ministrul Leonard Orban, au participat reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, ai Comisiei Europene, precum si ai ministerelor responsabile pentru domeniile in care va fi furnizata expertiza Bancii Mondiale, a Bancii Europene de Investitii si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Acordul cu BERD cuprinde elementele generale ale colaborarii care raspund nevoilor de dezvoltare ale Romaniei, urmand ca sprijinul pentru implementarea proiectelor sa fie acordat beneficiarilor si/sau autoritatilor de management ale programelor operationale in baza unor contracte de servicii.
Intr-o prima etapa, BERD va acorda Romaniei asistenta tehnica pentru trei domenii: eficienta energetica, dezvoltarea de servicii si proiecte municipale, precum si exploatarea privata si comerciala a infrastructurii (asistenta pentru dezvoltarea unor politici de stabilire a tarifelor care pot sa promoveze exploatarea comerciala). Pana la data incetarii prezentului acord, guvernul poate solicita in orice moment servicii in alte domenii sau sectoare, BERD urmand sa le dea curs in masura in va dispune de personalului competent necesar.
Costurile expertizei furnizate de BERD in baza acestui acord vor fi rambursate din asistenta tehnica cuprinsa in cadrul fondurilor structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul Programului Operational Regional (POR) si a Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
Astfel, prin prezentul Acord Romania nu isi asuma angajamente financiare suplimentare fata de cele deja asumate prin programele operationale derulate in prezent, respectiv asigurarea contributiei nationale de 10-25% la asistenta tehnica implementata prin fondurile structurale si de coeziune.

Elemente de context
La 26 ianuarie 2012, Romania a semnat memorandumuri de intelegere Banca Mondiala (BM) si cu Banca Europeana de Investitii (BEI), care au intrat in vigoare la 26 aprilie, respectiv 30 aprilie 2012. in general, aceste memorandumuri vizeaza doua tipuri de sprijin: orizontal si pentru nevoi specifice.
Sprijinul orizontal urmareste, in cazul Bancii Mondiale, consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor de management, a organismelor intermediare si a beneficiarilor publici, precum si optimizarea cadrului legislativ national si a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.
In privinta Bancii Europene de Investitii, sprijinul orizontal este acordat pentru proiectele sau programele de investitii cofinantate sau incluse pe lista celor prevazute a fi cofinantate de acest organism financiar international. Banca Europeana de Investitii poate sprijini masuri de consolidare a capacitatii institutionale care sa contribuie la o implementare eficace, eficienta si oportuna a proiectelor. BEI poate acorda asistenta tehnica pentru a imbunatati procedurile administrative de implementare a proiectelor si poate furniza consultanta directa echipelor cheie de proiect si celor mai importante departamente care gestioneaza astfel de proiecte. Totodata, BEI poate sprijini consolidarea capacitatii si formarii profesionale a expertilor locali, in vederea implementarii unor astfel de proiecte.
Nevoile specifice mentionate se refera la implementarea programelor operationale finantate din fondurile structurale si de coeziune.

 Rating: 1195/11996 - 1195 vizualizări, ID Noutate: 120
Sursa: Finantare. RO
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

3 + 5 = ?