Ministrul Daniel Constantin: Vom susţine ferma de familie prin proiecte cu fonduri europene

Ministrul Daniel Constantin: Vom susţine ferma de familie prin proiecte cu fonduri europene Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, consideră că ferma de familie trebuie să se dezvolte, în timp ce fermele mari îşi pot îmbunătăţi activitatea.

"Avem în jur de 1,2 milioane de capete de bovine, dintre care aproximativ 800.000 sunt în gospodăriile mici, cu una sau două vaci. Cele 800.000 de bovine nu vor fi impozitate. Cei ce deţin peste patru-cinci capete de bovine produc prea mult pentru familia lor şi prea puţin pentru piaţă. Cred că trebuie să susţinem, prin proiecte cu fonduri europene, ferma de familie. Ministerul Agriculturii le va pune la dispoziţie proiecte, gratuit, fermelor de familie, pentru a accesa fonduri europene. Fermierii pot fi viabili atunci când au de la 20 de capete de bovine în sus", a spus ministrul Daniel Constantin, vineri, într-o conferinţă de presă la Prefectura Cluj.

Oficialul guvernamental a arătat că Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene să accepte ca plata pentru fermierii crescători de ovine şi caprine să crească cu 4,5 euro, faţă de sprijinul iniţial.

"Se pot acorda bani din fonduri europene pentru aproximativ 1,5 milioane de ovine şi caprine", a explicat ministrul Agriculturii.

Referindu-se la discuţiile cu oficiali turci privind controalele produselor agricole la intrarea în România, ministrul a arătat că aceste controale sunt justificate. În luna noiembrie, la un control efectuat pe un lot de citrice aduse din Turcia s-au descoperit pesticide peste nivelul admis de consum.

"Am considerat că este necesar să extindem aceste controale şi să nu mai permitem intrarea pe piaţa autohtonă a legumelor şi fructelor până nu sunt verificate sanitar-veterinar. S-au găsit şi alte importuri, nu doar citrice, cu pesticide care depăşeau limitele admise. Voi efectua, pe 30 aprilie, o vizită la omologul meu turc. România nu poate să facă export către ţările din Orient prin tranzitarea teritoriului Turciei. 40% din exportul de ovine merge spre ţările arabe şi acesta este extrem de important pentru economia României", a explicat ministrul.

Întrebaţi de jurnalişti la ce atacuri se pot aştepta, în continuare, fermierii români, după falsa alertă cu aflatoxina din lapte, fermierii au răspuns că nu exclud o "nouă bombă, cu ouăle, de Paşte".

"Noi îi cerem domnului ministru să rezolve problemele agriculturii împreună cu noi, de la subvenţii, motorină, contribuţia la stoparea crizei laptelui generată de falsa alertă cu aflatoxina, intervenţia în limita legii pentru contractele noastre cu procesatorii, şi până la legile care împiedică şi în prezent dezvoltarea agriculturii locale", a afirmat vicepreşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară.

"Impozitarea agricultorilor şi fermierilor nu a fost discutată cu noi. Decizia de a ni se impozita venitul trebuie repusă pe ordinea de zi a Parlamentului şi a Guvernului. Niciunul dintre agricultori nu este de acord cu impozitarea", a afirmat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Mozes Otvos.

 Rating: 1209/11996 - 1209 vizualizări, ID Noutate: 286
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

3 + 3 = ?