Încep lucrările de amenajare a staţiunii turistice Vidraru, un proiect cu finanţare europeană
Lucrările de amenajare a staţiunii turistice montane Vidraru, proiect realizat cu finanţare europeană, vor începe în câteva zile, a anunţat miercuri Pavel Bârlă, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, constituită prin asocierea dintre administraţiile locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş, în scopul dezvoltării zonei turistice Ghiţu-Molivişu.
"Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat pe 27 aprilie 2012. De la data semnării contractului de finanţare până în prezent am parcurs toată procedura de licitaţie, de selecţie a ofertanţilor, iar în momentul de faţă suntem în procedura de execuţie a lucrărilor. Am dat anunţul de începere a execuţiei din data de 18 aprilie", a declarat Bârlă.
Proiectul "Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu" are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care 54,7 milioane de lei sumă eligibilă. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure ADI Molivişu este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei. Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilităţi publice, adică alimentare cu apă, canalizare şi infrastructură rutieră, amenajarea a două pârtii de schi, una dotată cu instalaţie de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi şi una dotată cu un covor rulant, precum şi construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.
"Observatorul va fi o construcţie sferică din sticlă, pe trei niveluri, cu diametrul de 14 metri, dotată cu o lunetă astronomică şi 17 lunete de observare. Vreau să spun că de acolo se vede aproape jumătate din ţară, se vede Dunărea la Porţile de Fier, crucea de pe Bucegi sau vârfurile Negoiu, Moldoveanu şi Cozia. Sunt doar câteva repere care în zilele senine se văd cu ochiul liber", a precizat preşedintele ADI Molivişu.
Din proiect face parte şi amenajarea unei turbării în suprafaţă de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare.
În zonă vor fi construite şi două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii.
Staţiunea turistică Vidraru va fi compusă din opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spaţiile de cazare, agrement şi alimentaţie publică urmând să fie construite de investitori privaţi. Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, lucrările urmând să fie finalizate cel mai târziu în iunie 2015.
Sursa:
Comentarii