BCE introduce teste pentru principalele bănci din zona euro
Viitoarea evaluare a Băncii Centrale Europene asupra bilanţurilor băncilor ar trebui să includă, pentru a fi credibilă, o analiză profundă privind deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare, a afirmat, marţi, Peter Praet, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, la un seminar organizat la Londra pe tema reglementărilor financiare, transmite Reuters.
BCE va superviza direct principalele 130 de bănci din zona euro, printre care Deutsche Bank, Societe Generale şi Santander, începând din octombrie 2014, şi vrea să se asigure că instituţiile de creditare sunt capitalizate adecvat.
Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.
"Ceea ce ar vrea să ştie investitorii şi pieţele ... este durata datoriei guvernamentale care există în portofolii, care este riscul suveran şi aşa mai departe", a explicat Peter Praet, la seminarul organizat de London School of Economics.
Acesta a adăugat: "Cum tratezi asta din punct de vedere al autorităţii de reglementare? În acest moment voi păstra tăcerea asupra acestui subiect, dar cred că este important ca pieţele să fie informate, deoarece întregul exerciţiu furnizează informaţii pieţelor".
Luna viitoare, BCE va începe să schiţeze modul în care va verifica bilanţurile pentru a realiza o analiză a calităţii activelor (AQR). Principalul obiectiv este recâştigarea încrederii pieţelor în ceea ce priveşte valoarea împrumuturilor, obligaţiunile guvernamentale şi alte active deţinute de bănci.
"Vom publica parametrii de bază ai analizei, astfel încât băncile să fie pregătite", a subliniat oficialul BCE.
Parlamentarii europeni au acordat, joi, noi puteri Băncii Centrale Europene (BCE), aceasta urmând să se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de bănci din zona euro, primul pas în constituirea uniunii bancare. Eurodeputaţii au aprobat crearea unui mecanism unic de supervizare bancară.
Banca Centrală Europeană ar urma să devină singurul organism de supervizare bancară începând din a doua jumătate a lui 2014. Următorul pas în crearea uniunii bancare este înfiinţarea unei autorităţi care să se ocupe de băncile cu probleme şi un sistem de garantare a depozitelor bancare.
Sursa:
Comentarii