Platformă online pentru achiziţiile de bunuri, servicii sau lucrări pentru beneficiarii de fonduri europene
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va pune la dispoziţia beneficiarilor privaţi, pe site-ul propriu, o platformă cu ajutorul căreia vor putea fi achiziţionate bunuri, servicii sau lucrări, ofertanţii putând fi din România, dar şi din afara ţării.
"Comisia Europeană a acceptat o astfel de procedură de achiziţie publică pentru privaţi. E una chiar foarte transparentă, chiar greu de găsit în Europa, au spus cei de la DG MARKT. Deci, din punctul meu de vedere, este locul de întâlnire a cererii cu oferta. Iar acest principiu se va extinde pe tot ce înseamnă finanţare publică către privaţi în România. Va fi această unică platformă unde toţi privaţii care vor avea finanţare publică vor urma acelaşi mecanism, aceeaşi regulă, fără niciun fel de diferenţiere în economie, astfel încât cei care doresc să achiziţioneze un bun, un serviciu sau o lucrare vor fi pe acest site, iar toţi ceilalţi care pot să oferteze pentru ceea ce s-a solicitat să poată să facă, oriunde s-ar afla pe glob, în România, în Europa sau în afara UE", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei "Achiziţiile publice în România".
El a precizat că, drept urmare, va fi abrogat ordinul 1.050 al fostului Minister al Afacerilor Europene privind achiziţiile publice, de care sunt direct interesaţi beneficiarii privaţi de fonduri europene. Actul normativ va fi înlocuit cu o procedură mult mai simplă.
"Odată ce se va semna un contract de finanţare cu un beneficiar privat, singura lui obligaţie este aceea de a se înregistra pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Acolo vor fi anumite câmpuri, unde se vor introduce coordonatele acelui beneficiar şi în special ceea ce doreşte acel beneficiar privat să achiziţioneze - bun, serviciu sau lucrări. După care, dacă doreşte să trimită şi el mai departe o cerere de ofertă unui furnizor de bunuri (...), primeşte ofertele sau oferta, nu e obligat să aibă mai multe oferte (...), justifică de ce a ales în cazul mai multor oferte, de ce a ales-o pe cea pe care a ales-o", a explicat Teodorovici.
Ministrul a mai precizat că acesta este un mecanism foarte simplu, obiectivul principal fiind implementarea proiectului, şi nu inventarea a "fel de fel de reguli, de manuale, de restricţii".
"Cei privaţi au fost poate cei mai văduviţi într-un fel, pentru că erau acea grupă de beneficiari cărora nu trebuia să le aplicăm ceea ce noi le-am aplicat până în prezent, din păcate: reguli aproape la fel de stricte ca la beneficiarii publici. Aceasta a dus la întârzieri şi inclusiv la corecţii financiare faţă de privaţi, pentru că un privat nu are cum să aibă o capacitate de a aplica o astfel de procedură de achiziţie publică. Mai mult, el îşi pune propria sa contribuţie la un astfel de proiect şi nu este normal să îl obligi la astfel de proceduri", a apreciat Teodorovici.
El a menţionat că, în cazul în care beneficiarul privat va reuşi să facă anumite economii în urma procedurii de achiziţie publică, diferenţa financiară respectivă va rămâne pe mai departe în proiect.
"În felul acesta îl stimulăm pe beneficiarul privat să aleagă cea mai bună ofertă calitate-preţ, ştiind că banii îi rămân tot în proiect", a mai arătat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Sursa:
Comentarii