Pachetul de servicii medicale de baza ar putea intra in vigoare de la 1 februarie 2014 si aduce limitarea cazurilor de internari si reducerea numarului consultatiilor gratuite
In incercarea de a eficientiza un sistem medical si asa supus austeritatii de mult timp, noul pachet de baza al serviciilor medicale lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii anunta reducerea numarului de consultatii medicale, cat si limitarea numarului de internari.
Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.
Proiectul de lege este primul de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Asadar, incepand de la 1 februarie 2014, cand noua lege ar trebui sa intre in vigoare, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete. Este vorba despre "pachetul de servicii medicale de baza, pachetul privind programele nationale de sanatate si pachetul de asigurari suplimentare private, care se va finaliza pana la sfarsitul anului, pentru ca trebuie sa avem intai acceptata forma pachetului de baza pentru a iesi in dezbatere publica cu forma pachetului suplimentar", potrivit Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
In primul rand, pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care-si platesc contributia la stat, cat si pentru celilati. In cadrul pachetului de baza, toti pacientii vor avea acces gratuit la un anumit numar de consultatii si la servicii medicale de urgenta. Sunt incluse si interventii stomatologice gratuite, precum drenarea de abces sau sigilarea dintelui cariat la copil.
Pe de alta parte, programele nationale se adreseaza romanilor care sufera de boli grave si care beneficiaza de o serie de investigatii si tratamente gratuite.
In ultimul rand, pachetul de asigurari private contine servicii suplimentare, absente din pachetul de baza, disponibile contra cost.
Internarile sunt limitate
"Nu exista o lista a bolilor pentru care pacientii nu se mai pot interna in spitale. Pentru orice boala, daca ea pune in pericol sanatatea pacientului, exista optiunea internarii", subliniaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Totusi, au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care: infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, scabia, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, anemia, malnutritia, pneumonia virala etc.
Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre pacientii internati in spital ar putea fi tratati in ambulatoriul de specialitate, internati in sistemul spitalizare de zi sau tratati de catre medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.
Numarul de consultari gratuite se reduce
Pachetul de servicii prevede ca orice om sanatos cu varsta intre 18 si 39 ani beneficiaza gratuit de una-doua consultatii succesive la medicul de familie o data la trei ani. Peste varsta de 39 de ani, frecventa consulatiilor este de pana la trei pe an.
Numarul examinarilor la tomograf, monitorizat
O alta prevedere stabileste numarul investigatiilor imagistice si bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize. In plus, prin acelasi pachet, medicii vor fi stimulati sa cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmari daca respecta recomandarile privind tratamentul si pentru a evalua eficacitatea medicatiei. De asemenea, este prevazuta evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinte cronice, mai ales oncologice.
Medicina comunitara
In acest proiect de lege, Ministerul introduce si notiunea de medicina comunitara care se refera la asistentii medicali, care alaturi de medicii de familie vor furniza servicii pentru grupurile vulnerabile cum sunt serviciile pentru mama si copil, monitorizarea pacientilor cu boli transmisibile sau vor asigura servicii speciale pentru pacientii terminali.
Sursa:
Comentarii