2013 este anul în care băncile şi-au spălat păcatele cu amenzi record în Europa şi SUA

2013 este anul în care băncile şi-au spălat păcatele cu amenzi record în Europa şi SUA Autorităţile din Europa şi SUA au colaborat mai strâns anul acesta pentru curăţarea sectorului financiar şi ca rezultat au amendat băncile cu sume record, impunând penalităţi de peste 43 de miliarde de dolari unor nume grele precum JPMorgan şi Deutsche Bank, scrie agenţia Thomson Reuters.

Băncile din Europa şi SUA plătesc pentru manipularea dobânzilor, inducerea în eroare a clienţilor la vânzarea de obligaţiuni ipotecare americane şi pentru încurajarea tranzacţiilor extrem de riscante precum cele ale traderului cunoscut ca “Balena de la Londra”, care a lucrat pentru JPMorgan.

Autorităţile din întreaga lume forţează băncile să plătească mai mult ca în trecut pentru păcatele lor, iar cele mai severe sunt cele din SUA, care au aplicat amenzi de zece ori mai mari decât cele din Europa.
Amenzile şi acordurile convenite cu autorităţile federale sau de stat din SUA au costat anul acesta băncile peste 40 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Reuters. În fruntea pedepsiţilor stă JPMorgan, cu o amendă record de 13 miliarde de dolari, impusă în noiembrie pentru comportament incorect în vânzarea de obligaţiuni ipotecare.

Şi în Europa au fost date amenzi record, dar acestea însumează doar trei miliarde de dolari. Cea mai mare, de 1,7 miliarde dolari, a fost impusă unui număr de şase companii financiare pentru manipularea dobânzilor Libor şi Euribor, de referinţă pentru evaluarea unor contracte de mii de miliarde de dolari şi euro, de la leasing-uri la ipoteci.

În 2013 s-au desprins clar două trenduri: majorarea amenzilor impuse băncilor în încercarea autorităţilor de a proteja standardele şi colaborarea mai bună între aceste autorităţi.

“Nivelul de colaborare şi coordonare între autorităţile internaţionale reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru companii”, a spus Richard Burger, partener la firma britanică de avocatură RPC.
De asemenea, multe bănci par mai hotărâte să ajungă mai devreme la un acord cu autorităţile pentru a evita furia politicienilor şi populaţiei.

 Rating: 1115/11995 - 1115 vizualizări, ID Noutate: 464
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

9 + 10 = ?