Gemenele care păstoresc 1.000 de oi pe bani europeni

Gemenele care păstoresc 1.000 de oi pe bani europeni  Două studente din Bihor s-au gândit să transforme pasiunea pentru creşterea animalelor în afacere şi au dezvoltat cu fonduri de la Uniunea Europeană o fermă de oi.
Gemenele Denisa şi Daniela Buzle (21 de ani) sunt studente la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea şi, în acelaşi timp, sunt beneficiarele unui proiect pe fonduri europene de 40.000 de euro prin care dezvoltă o fermă de oi. Fermă care acum numără 1.000 de capete. Cele două tinere au crescut la ţară, printre animale, astfel că şi-au dorit să profeseze în domeniu. Au făcut un proiect pe fonduri de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei ferme, l-au depus şi au câştigat. Nu le-a fost uşor, mai ales din cauza birocraţiei, însă ele spun că a meritat tot efortul. Mai mult, gemenele susţin că agricultura poate fi o sursă bună de venit.

Cele două tinere au moştenit pasiunea pentru animale de la tatăl lor, cel care le susţine şi în dezvoltarea fermei. „La 20 de ani am accesat fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor fermieri în valoare de 40.000 de euro, pe măsura 112 - «Instalarea tinerilor fermieri». Nu a fost uşor, birocraţia este mare, dar tot efortul a meritat. Nici tata nu a fost de acord la început, dar am reuşit să-l convingem. Am primit banii, iar o bună parte din ei îi vom investi în achiziţionarea de teren. Ferma trebuie să se extindă în fiecare an, lucru care este şi normal“, a explicat Daniela Buzle.
„Părinţii mei s-au ocupat cu animalele, asta am făcut de mică şi asta ştiu să fac cel mai bine. Nu ni se pare ceva ieşit din comun pentru că este o muncă cinstită, ba chiar profitabilă“, ne-a spus Daniela.

Finanţare nerambursabilă pentru tineri:
Gemenele Daniela şi Denisa le recomandă tinerilor să investească în agricultură. Chiar dacă nu este uşor, cu ambiţie, muncă şi pasiune, succesul este garantat, susţin tinerele. Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bihor susţin că din 2011 au fost înregistraţi peste 500 de fermieri sub 40 de ani. Totodată, aproape 300 au semnat contracte de finanţare în ultimele luni din 2013. „Programul are ca şi scop sprijinirea tinerilor conducători de exploataţii. Ei sunt obligaţi prin contracte să îşi crească exploataţia agricolă cu 30% în următorii trei ani“, a explicat Cristian Buzlea, directorul OJPDRP Bihor. De aceste fonduri pot beneficia tinerii cu vârsta de maximum 40 de ani, care se instalează pentru prima dată în exploataţii agricole ca şi conducători ai acestora. Prin dezvoltarea acestor afaceri, în Bihor au fost atrase finanţări nerambursabile de peste 12 milioane de euro.

 Rating: 1108/11995 - 1108 vizualizări, ID Noutate: 491
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

8 + 4 = ?