Din 20 de firme, una intră în insolvenţă

Din 20 de firme, una intră în insolvenţă  Din 620.000 de firme din România, 27.000 au intrat în insolvenţă anul trecut, cu 5% mai multe ca în 2012. Acelaşi număr ca în Germania. Numai că, în ţara care reprezintă cea mai mare putere economică europeană funcţionează nu 600.000, ci patru milioane de firme, ceea ce face ca rata insolvenţelor să fie de aproape 7 ori mai mare la noi decât "la ei", potrivit unui raport prezentat de firma de consultanţă Coface.

Şi dacă nu ne comparăm cu liderii, starea mediului de afaceri de la noi este printre cele mai proaste. Per ansamblu, firmele şi populaţia înregistrau restanţe la bănci pentru 22% din credite în septembrie 2013. În Uniunea Europeană, doar Grecia are un nivel mai ridicat.
Cum au crescut insolvenţele
Anul trecut s-a remarcat prin creşterea creditelor neperformante ale companiilor mari, rata dublându-se de la 5%, în 2012, la 10%. Şi numărul companiilor cu cifră de afaceri peste 5 milioane de euro intrate în insolvenţă s-a dublat în 2013 faţă de 2012. Or, "o companie mare atrage insolvenţa a 10 companii mici", spune Constantin Coman, şeful Coface România.

Evoluţia este o urmare firească a crizei. Companiile mari au jucat rolul de creditori pentru partenerii de afaceri de dimensiuni mai mici, mărind termenele de plată. Acest rol de creditor le-a diminuat însă resursele financiare. Dar şi felul în care şi-au asigurat lichidităţile lasă de dorit.
"Un sfert din firmele mari intrate în insolvenţă aveau creştere a cifrei de afaceri, profituri consistente şi capital de lucru. Dar asta nu le-a asigurat lichidităţi, iar când a venit scadenţa nu au avut cu ce plăti", a spus Iancu Guda, debt collection manager Coface.
Circa 70% din firmele insolvente sunt din domeniile comerţ, construcţii, hoteluri şi restaurante, fabricarea lemnului şi fabricarea produselor textile.

 Rating: 1094/11901 - 1094 vizualizări, ID Noutate: 504
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

1 + 6 = ?