Primăria Târgu Mureş vrea fonduri europene pentru reînfiinţarea învăţământului tehnic şi profesional

Primăria Târgu Mureş vrea fonduri europene pentru reînfiinţarea învăţământului tehnic şi profesional Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat miercuri că va demara o consultare publică cu privire la domeniile prioritare din învăţământul profesional şi tehnic şi că va insista pe lângă parlamentarii PDL să promoveze o iniţiativă legislativă astfel încât primăriile din ţară să poată accesa fonduri europene pentru reînfiinţarea şi dotarea atelierelor şcolare.
Pentru a se stabili domeniile de activitate în care viitorii absolvenţi să fie pregătiţi, municipalitatea va demara, săptămâna viitoare, un studiu pe baza unui chestionar, care se va adresa elevilor, părinţilor şi reprezentanţilor mediului de afaceri.

"Vreau să identific categoriile importante unde copiii doresc să se îndrepte. În alimentaţia publică, service auto, instalaţii vom începe să facem studii de fezabilitate, ce înseamnă un număr minim de clase, ce înseamnă ateliere corespunzătoare şi ce nivel de dotare trebuie să punem la punct. Asta înseamnă că facem studii de fezabilitate care să cuprindă aceste lucruri pe diverse categorii şi să depunem un proiect european. Îl voi ruga pe Marius Paşcan (senator PDL - n.r.) să facă lobby parlamentar pentru a susţine o iniţiativă naţională, pentru a obţine fonduri europene pe acest capitol. Eu dau clădiri, dau hale, le pun la punct, dar trebuie dotările, care sunt foarte importante pentru a face practică pe ceea ce este astăzi la modă", a susţinut Dorin Florea, într-o conferinţă de presă.

El a spus că revitalizarea şcolilor de arte şi meserii şi dotarea atelierelor şcolare ar duce la pregătirea elevilor în diverse meserii, astfel încât în oraş să nu mai existe absolvenţi de facultăţi care nu îşi pot găsi locuri de muncă şi crede că mulţi copii vor urma cursurile şcolilor de artă şi meserii. "Învăţământul profesional este o chestiune de timp până când va exploda. Oamenii îşi dau seama că au diplomă de şomer de lux prin diplomele universitare. În schimb foarte mulţi copii se vor îndrepta spre şcolile de arte şi meserii. Tradiţia şi resursele zonei ne-au arătat că de-a lungul timpului Târgu Mureş a fost între oraşele în ofensivă în acest sens. Vreau într-un program de 2-3 ani, încet-încet să le pun la punct atelierele. Pentru că învăţământul profesional nu va fi la catedră şi la calculator, ci va fi ancorat în producţie. Vreau să ştiu ce dotez, pentru că au dotări de hale din anii 60, au strunguri din anii 50, după al Doilea Război Mondial, strunguri furate din toată Europa, atelierele sunt de secol trecut. Nu pot să-mi permit, ca un primar responsabil, care doresc să încurajez învăţământul de arte şi meserii, să ofer strunguri din anii 45-50", a afirmat Dorin Florea.

 Rating: 1297/11995 - 1297 vizualizări, ID Noutate: 559
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

2 + 0 = ?