Accidente rutiere in strainatate - obtinerea despagubirilor si masuri de protectie

Accidente rutiere in strainatate - obtinerea despagubirilor si masuri de protectie Accidentul recent din Franta, in care a fost implicat un autocar care transporta cetateni romani, a readus in atentia publicului problema evenimentelor rutiere de acest gen care se pot petrece in strainatate. In cazul de fata, obtinerea despagubirilor este un proces relativ simplu, pentru ca autocarul era inmatriculat in Romania, pasagerii sunt romani si, prin urmare, acestia se pot adresa direct asiguratorului din tara noastra. "Situatia se complica insa in cazul in care autovehiculul vinovat de accident este inmatriculat in strainatate", a subliniat Sorin GRECEANU, Directorul General al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate ieri de RFI.

Ion MOISE, Director General, E-Claims Management, a adaugat ca "cetatenii romani au la dispozitie doua metode in cazul in care sunt victimele unui accident produs peste hotare, in Spatiul Economic European, de un autovehicul inmatriculat in tara respectiva: fie se intorc in tara si afla cine este reprezentantul din Romania al asiguratorului strain, fie se adreseaza direct biroului asiguratorului din tara respectiva, prin sistemul Carte Verde. A doua solutie este insa mai complicata, deoarece presupune apelarea la o casa de avocatura care sa il reprezinte in fata biroului asiguratorului".

In plus, daca acidentul are loc in tari din afara spatiului UE, precum Turcia, Ucraina sau Rusia, lucrurile devin mai dificile, deoarece companiile de asigurare din aceste teritorii nu sunt obligate sa isi numeasca reprezentant in Romania si, prin urmare, pagubitul trebuie sa se adreseze direct asiguratorului din tara respectiva.

Spetele de accidente in strainatate pot fi foarte variate si, de aceea nu exista o regula generala privind solutionarea lor. Cand pleaca la drum, soferii ar trebui sa se intereseze pe cat posibil de legislatia locala si sa isi ia masuri suplimentare de protectie printr-o polita facultativa CASCO si o asigurare de calatorie.

"Pentru daunele materiale obisnuite produse in urma unor accidente usoare, este cel mai bine sa fie protejati printr-un CASCO atunci cand calatoresc in strainatate, in special printr-o polita care sa includa si servicii de asistenta rutiera", a subliniat Ion MOISE.

De asemenea, a completat Sorin GRECEANU, in cazul unui accident, "soferul trebuie sa isi ia toate masurile de precautie si sa obtina toate datele: sa retina numerele de inmatriculare complete, sa fotografieze scena accidentului si masinile implicate, precum si actele celor implicati in evenimentul rutier".

De asemenea, cand sunt indeplinite conditiile de utilizare, pot completa formularul de constatare amiabila - acesta are aceeasi structura si aceleasi rubrici in toate tarile in care este agreat, indiferent de limba in care este completat.

 Rating: 1631/11996 - 1631 vizualizări, ID Noutate: 6
Sursa: 1asig.ro
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

5 + 5 = ?