Constanţa: Piaţa Ovidiu, inaugurată după lucrări de amenajare începute în 2012. Investiţia, 11,6 milioane de lei

Constanţa: Piaţa Ovidiu, inaugurată după lucrări de amenajare începute în 2012. Investiţia, 11,6 milioane de lei Piaţa Ovidiu din Constanţa a fost inaugurată, miercuri, după încheierea lucrărilor de reamenajare începute în 2012, valoarea investiţiei fiind de 11,6 milioane de lei, fonduri europene.

Viceprimarul municipiului Constanţa Decebal Făgădău a declarat, miercuri, că atunci când au gândit reabilitarea zonei peninsulare autorităţile îşi propuseseră ca Piaţa Ovidiu să fie ultima inaugurată, dar din cauza fostului guvern s-a ajuns ca aceasta să fie prima în care lucrările de reamenajare s-au încheiat, din toate proiectele care vizează această zonă a oraşului.

"În 2009, împreună cu o echipă din Primăria Constanţa am demarat un proiect amplu de reabilitare a zonei peninsulare a municipiului. Acest proiect trebuia suprapus peste un grafic de lucrări şi un grafic de finanţări. Când am început să planificăm ordinea proiectelor mi-aş fi dorit ca Piaţa Ovidiu să fie ultimul proiect, să fie nodul papionului, să fie încununarea muncii noastre. Din păcate, vechiul guvern ne-a amestecat atât de tare şi graficele, şi gândurile, şi munca încât am ajuns să inaugurăm acest proiect primul, şi nu ultimul, cum ne propusesem”, a afirmat viceprimarul Constanţei.

El i-a avertizat pe proprietarii de clădiri din zona peninsulară că trebuie să le reabiliteze ca să fie "în ton" cu investiţiile municipalităţii, în caz contrar aceştia urmând să fie amendaţi.

"Vreau să trag un semnal de alarmă către deţinătorii de imobile din zona peninsulară. Începând de astăzi, atitudinea noastră de colaborare devine ultimativă. Pentru cei care nu vor înţelege să ni se alăture investiţiei şi nu apelează la calea colaborării, nu mă voi da la o parte să fac sesizări către toate organele abilitate. (...) De astăzi, pentru proprietarii imobilelor începe un cronometru inversat. Dacă nu vor începe lucrări de punere în ton cu investiţia noastră vor alege calea autorităţii", a menţionat viceprimarul.

El a precizat că şi deţinătorii de terase din această zonă trebuie să se alinieze unui concept unitar.
Pentru "încadrarea în spiritul epocii şi pentru punerea în valoare a edificiilor culturale din zonă", pe platforma Pieţei Ovidiu pavajul a fost realizat din plăci de granit cu suprafaţă antiderapantă, iar trotuarul din jurul muzeului a fost desfăcut şi înlocuit cu zona pietonală la nivel. Bordurile au fost scoase şi ele şi înlocuite cu borduri din piatră, iar zonele verzi au fost amenajate prin completarea la nivel cu pământ vegetal şi plantare de arbuşti şi gazon. De asemenea, au fost reparate şi modernizate scările de acces din Piaţa Ovidiu către strada Termele Romane şi din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis.

De asemenea, au fost amplasate jardiniere cu bănci încorporate, stâlpi de iluminat, stâlpi decorativi din piatră, coşuri de gunoi, scrumiere, panouri de informare. Totodată, în zonă au avut loc şi lucrări la canalizare şi la instalaţiile electrice.

Proiectul de restaurare şi reamenajare a zonei istorice - Piaţa Ovidiu a avut o valoare de peste 11,6 milioane de lei, din care aproape 7,5 milioane de lei fonduri europene. Lucrările de reabiltare au început în noiembrie 2012 şi au fost realizate de firma ABC Val, cea care execută lucrările şi la faleza municipiului Constanţa, la faleza din Mamaia şi care a câştigat şi contractul şi pentru construcţia unei parcări etajate la Mamaia.

În prezent, în zona peninsulară din Constanţa sunt în desfăşurare şi alte investiţii, tot cu fonduri europene. Astfel, sunt reabilitate toate străzile din zonă, investiţia fiind de 11 milioane de euro şi modernizată faleza, contractul pentru aceste lucrări având o valoare de aproximativ 4 milioane de euro.

În zona peninsulară din Constanţa, majoritatea clădirilor, vechi de zeci de ani, sunt în stare avansată de degradare, unele dintre ele fiind abandonate.

 Rating: 1255/11995 - 1255 vizualizări, ID Noutate: 641
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

8 + 8 = ?