BCE ar putea menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin doi ani şi jumătate

BCE ar putea menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin doi ani şi jumătate Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine probabil dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul anului 2016, a indicat preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un interviu pentru publicaţia olandeză De Telegraaf, preluată de Bloomberg.

"Am prelungit accesul băncilor la lichiditate nelimitată până la sfârşitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru susţinerea creditării către companii va continua patru ani. Asta arată că dobânzile vor rămâne scăzute o perioadă prelungită. Dar ulterior, vor creşte odată cu întărirea recuperării economice", a răspuns Draghi la întrebarea cât timp vor rămâne scăzute dobânzile.

La un an după ce zona euro a ieşit din cea mai lungă recesiune din istoria sa, BCE se luptă în continuare cu inflaţia lentă şi încearcă să stimuleze consumul.

Draghi a introdus măsuri fără precedent în luna iunie, printre care o rată negativă a dobânzii la depozitele constituite la BCE de bănci, şi a anunţat că relaxarea cantitativă, care ar presupune achiziţii semnificative de obligaţiuni, rămâne o opţiune dacă se ajunge la deflaţie.

"Recuperarea este încă slabă şi distribuită neuniform în zona euro. Ar putea avea loc accidente în economia globală care să schimbe rapid situaţia", a spus el.

Investitorii caută în prezent indicii privind momentul în care Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei vor creşte costurile de finanţare, însă în zona euro recuperarea economică este abia în faza de început, a spus Draghi.

Un program amplu de achiziţie de obligaţiuni ar fi răspunsul dacă perspectivele pentru inflaţie se înrăutăţesc", a declarat şeful BCE, citat de Bloomberg.

"Relaxarea cantitativă poate include nu doar obligaţiuni guvernamentale, ci şi datorii ale companiilor. Vom discuta asta când va veni momentul", a afirmat el.

BCE are planuri să pună la dispoziţia băncilor împrumuturi pe termen lung de 400 de miliarde de euro, dar fondurile sunt condiţionate de creditarea companiilor şi populaţiei.

Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, a declarat, duminică, într-un interviu pentru publicaţia austriacă Kronen Zeitung, că după ce creşterea economică va depăşi 2%, dobânzile se vor schimba, dar că este puţin probabil, ca acest lucru să se întâmple înainte de 2016.

BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

 Rating: 1320/11657 - 1320 vizualizări, ID Noutate: 681
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

5 + 6 = ?