Ce câștigă românii în Uniunea Bancară Europeană

Ce câștigă românii în Uniunea Bancară Europeană Uniunea Bancară Europeană înseamnă prevenirea unor noi crize, garantarea depozitelor de către un fond comun, sub umbrela BCE, și credite mai ieftine și mai ușor de accesat.

Vă este frică să vă țineți banii la o bancă autohtonă? Aceste temeri vor avea toate motivele să dispară odată cu aderarea băncilor din UE la Uniunea Bancară Europeană. Sistemul a fost gândit de autoritățile europene pentru a controla mai strict băncile și pentru a reduce la minimum riscul de faliment.

Potrivit calendarului în vigoare, România ar trebui să adere la Uniunea Bancară în decembrie 2016.

Beneficiile europenilor:
Românii, ca și ceilalți cetățeni europeni, vor fi mai protejați de eventualele efecte ale crizelor financiare. „Când banca-mamă are probleme și apare o criză, este verificat impactul asupra ei, iar rezultatul va fi cunoscut la nivelul Uniunii Europene, aflânduse riscul sistemic al fiecărei bănci, și astfel cetățeanul va fi protejat”, ne-a declarat analistul financiar Dragoș Cabat.

Acesta mai spune că un alt avantaj este că va exista un singur fond de garantare în UE, la care vor cotiza toate băncile membre. În plus, fiind cunoscute riscurile sistemice ale băncilor, „ar trebui să scadă și dobânzile la împrumuturile în euro” și lichiditatea va fi mare la toate băncile, mai spune Cabat.

Credite mai ieftine:
1. Conturile de depozit deschise la băncile din România vor fi garantate de un fond unic european, ce va garanta depozite și din țări precum Germania sau Marea Britanie.
2. Instituțiile noastre de creditare vor fi controlate și supravegheate direct de către BCE.
3. Faptul că băncile din România vor fi supravegheate de BCE le va conferi credibilitate în plus pe piețele externe și, astfel, acestea se vor avea credite mai ieftine.
4. Datorită faptului că băncile vor dispune de mai multe lichidități, firmele și cetățenii vor avea un acces mai facil la împrumuturile bancare. 5. Risc redus de faliment bancar, datorită supravegherii BCE.

 Rating: 1513/11994 - 1513 vizualizări, ID Noutate: 697
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

2 + 4 = ?