Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni guvernamentale
Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat, ieri, un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, ca parte a încercărilor sale de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro.
"Acest program ne va permite să rezolvăm distorsiunile grave de pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, care provin, în special, din temerile nejustificate ale investitorilor cu privire la reversibilitatea euro", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi. "În condiţii corespunzătoare, vom avea un instrument eficient pentru evitarea scenariilor distructive, cu posibile provocări severe pentru stabilitatea preţurilor din zona euro".
"Guvernele trebuie să fie pregătite să activeze fondurile de urgenţă pe pieţele obligaţiunilor, în circumstanţe excepţionale, şi dacă există riscuri la adresa stabilităţii financiare", a spus Draghi, subliniind că intervenţiile vor fi făcute în schimbul unor condiţii stricte.
BCE îşi rezervă dreptul să sisteze achiziţiile de obligaţiuni dacă guvernele nu-şi respectă angajamentele, a precizat oficialul BCE.
El a precizat ca achiziţiile vor fi sterilizate în totalitate, astfel că impactul asupra masei monetare va fi neutru.
Maturitatea obligaţiunilor pe care le va putea cumpăra BCE de pe piaţa secundară va fi de 1-3 ani, fără o limită în privinţa randamentelor.
BCE a decis, în reuniunea de ieri, să menţină dobânda cheie la 0,75% (nivel minim istoric), contrar aşteptărilor unor analişti, care preconizau reducerea acesteia la 0,50%. Banca a redus în luna iulie, cu un sfert de punct procentual, dobânda aflată la 1%.
Sursa: bancherul.ro
Comentarii