Sistem unic în țară. Prefectura va comunica mai bine cu primăriile
Sistem unic în țară implementat la malul mării. Tragediile pot fi acum prevenite prin intermediul unei platforme online, un videoproiector și cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Astfel, Prefectura Constanța este beneficiara unui proiect care va facilita comunicarea la nivel teritorial în situații de urgență. Dacă va fi eficient, sistemul de alertare ar putea fi adoptat de mai multe județe din țară.
Un sistem revoluționar pentru urgențe a fost implementat în județul Constanța. Platforma funcționează pe un principiu simplu și implică un cadru online, videotelefon în primării și suportul STS. Trei informaticieni de la Universitatea Ovidius au lucrat la proiect nu mai puțin de doi ani și s-au consultat cu experți din Italia și Austria.
Alexandru Bobe, coordonator proiect
"Beneficiile pe care le aduce sunt intrinseci multe, dar multe sunt și vizuale, pentru cei care se ocupă de raportarea situațiilor de urgență, vor avea un mediu centralizat unde pot să raporteze facil, toate datele, iar pentru cetățean o informare mult mai rapidă asupra evenimentelor produse."
Scopul întregului proces este de a crea un cadru de comunicare eficient la nivelul județului. Cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, s-au instalat dispozitive în 22 de localități constănțene. Este și cazul comunei Poartă Albă, acolo unde reprezentanții primăriei au fost instruiți de informaticeni și membrii STS să folosească sistemul.
Gică Popa, reprezentant al Primăriei Poartă Albă
"Înainte trebuia să dai telefon, ori nu răspundeau, ori era ocupat telefonul, ori cădea tensiunea și nu puteai să mai vorbești și cu asta stăteai în așteptare."
Restul localitățiilor încă așteaptă ca sistemul să ajungă și la ei, iar primarii văd în A.P.R.O.A.P.E, cum este denumit proiectul, o adevărată necesitate.
Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albești
"Vorbește despre necesitate, în cazul comunei Albești, care e aproape de graniță, se ajunge greu."
Partener al programului este și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea.
Mihai Georgescu, șeful serviciului prevenire ISU Dobrogea
"Programul este deja funcțional, sistemul de videoconferință a fost testat și și-a dovedit utilitatea. De aici și concluzia: sperăm se se extindă sistemul de videoconferință în toate localitățiile județului Constanța."
Proiectul unic la nivelul României a fost cerut de Prefectura Constanța pentru a eficientiza acțiunile în situații de urgență, iar reprezentanții instituției nu neagă că modelul de la malul mării ar putea fi preluat și la nivel național.
Filiz Ismail, managerul proiectului
"Este singurul lucru pe care ni l-am dorit: un județ mai sigur. Am înțeles că va fi introdus pe o listă prioritară și vor face lobby astfel încât Ministerul Administrației să preia acest proiect la nivel de țară."
Valorea totală a proiectului se ridică la 600.000 de euro, din care 85% provin fonduri europene, iar restul sumei din bugetul de stat.
Sursa:
Comentarii