Irigatii modernizate cu bani de la UE

Irigatii modernizate cu bani de la UE Doua Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) vor reface sistemele de irigatii cu fonduri nerambursabile. La inceputul acestei saptamani OUAI “Aqua” Solente Sud-Trifesti si OUAI “Aqua” Solente Nord Bivolari, au depus doua proiecte pentru modernizarea si retehnologizarea infrastructurilor de irigatii.
“Cele doua proiecte au fost depuse prin intermediul programului FEADR pe Masura 125 privind irigatiile. Statiile de pompare necesita ample lucrari de modernizare si retehnologizare, in special la instalatiile hidromecanice si echipamentele electrice existente care au o vechime foarte mare. Sunt uzate fizic, deteriorate si lipsesc unele componente astfel ca in acest moment aceste statii de irigare lucreaza la un randament scazut cu un consum ridicat de energie pentru pompare. Vestea buna este ca de anul viitor aproximativ 3.000 de hectare vor fi irigate. Este un prim pas si nu vom mai fi la mana naturii”, a precizat Liviu Bulgaru, directorul general al Centrului Regional pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi.
Astfel, proiectul depus de OUAI “Aqua” Solente Sud-Trifesti are o valoare totala de 5,38 milioane lei si va deservi unei suprafete de 1.472 de hectare. Proiectul depus de OUAI “Aqua” Solente Nord Bivolari are o valoare totala de 5,45 milioane lei si sistemul de irigatii modernizat va acoperi 1.428 hectare. Uniunea Europeana finanteaza astfel de proiecte 100%, insa beneficiarul trebuie sa aiba banii, sa-i investeasca si apoi sa-i deconteze.
“Asteptam masura aceasta de acum 3-4 ani. De abia acum s-au gasit bani pentru a o lansa. Din cauza secetei crunte este imposibil ca un fermier sa nu-si doreasca un sistem de irigatii”, a precizat Vasile Lungu, reprezentant OUAI “Aqua” Solente Sud-Trifesti, acesta fiind si administratorul fermei Astra Trifesti.
Potrivit acestuia in judet sunt mai multe OUAI insa doar cele doua au depus proiecte. “Noi am indeplinit conditiile cerute de UE si am reusit sa depunem proiecte. Nu stiu de ce nu au depus si ceilalti. Fiecare OUAI are 14-15 membrii, detinatori de terenuri si fiecare va contribui cu bani la implementarea proiectelor. Vom moderniza infrastructura, statiile de pompare, conductele de transfer al apei si hidrantii. Vom avea o productivitate mai mare si un consum de enrgie scazut cu 20-25%”, a precizat Lungu

 Rating: 1618/11996 - 1618 vizualizări, ID Noutate: 84
Sursa: Fonduri Europene
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

8 + 6 = ?