Ce ne ajuta mai mult: reducerea dobanzii sau a rezervelor obligatorii la lei?
Reducerea rezervelor la lei va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect mai puternic decat reducerile de dobanda de politica monetara, a declarat Eugen Sinca, analistul – sef al BCR si vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR).
“Vedem 75% sanse pentru o reducere cu 0,25 procente a dobanzii de politica monetara in luna septembrie si 25% sanse pentru o reducere cu 0,50 procente. Dupa incheierea ciclului de reducere a dobanzii, relaxarea politicii monetare va continua prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, la 10% sau 12%. Reducerea rezervelor la lei va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect mai puternic decat reducerile de dobanda de politica monetara. Rezervele in valuta ar putea fi nemodificate pana la trecerea varfului de plata a datoriei catre FMI, adica pana in 2015″, a spus Eugen Sinca.
Acesta a spus ca relaxarea politicii monetare a BNR din 2013 si posibil 2014 va fi urmata de intarirea graduala a politicii monetare a Rezervei Federale americane (FED) si a Bancii Centrale Europene (BCE) in urmatorii 2-3 ani, ceea ce va ieftini creditul in lei si va scumpi creditul in valuta.
"Deja vedem in piata oferte de credite retail garantate in lei cu dobanzi apropiate de 6% pentru clientii cu istoric bun de plata, ceea ce face posibila o scadere in continuare a dobanzilor in jur de 5% in 2014", a mai spus Sinca.
Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza ca Banca Nationala va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013.
Sursa:
Comentarii