Ferma de melci, o afacere profitabilă. Un fermier moldovean vinde tone în Europa
În loc de sarmale şi tradiţionala friptură de porc, un moldovean îşi răsfaţă oaspeţii de sărbători cu… melci, pe care îi creşte în propria gospodărie. Vilen Cebotari (Ciubotaru) de la Peresecina, Orhei, şi-a deschis acum câţiva ani o fermă de melci, iar acum 90 la sută din producţie o livrează peste hotare, scrie agrobiznes.md.
S-a inspirat din străinătate, unde a muncit, şi tot acolo şi-a făcut primul capital. L-a ajutat şi Guvernul, prin programul PARE 1+1. Astfel, fermierul şi-a asigurat bunăstarea acasă, alături de familie.
Modelul afacerii, adus din Ţările Baltice
Ideea de a-şi deschide propria afacere în Moldova i-a venit lui Vilen Cebotari când muncea în Lituania la o fermă de melci. Timp de 4 ani, cât s-a aflat acolo, a acumulat experienţă şi şi-a planificat investiţia pas cu pas. Apoi a aflat despre programul PARE 1+1 de pe internet şi a aplicat. „Speram să intru în lista norocoşilor. Știam că afacerea mea are un potenţial enorm, dar îmi dădeam seama şi de faptul că şi concurenţa e mare. M-am bucurat că am fost selectat în proiect, asta a însemnat că pot crea din start o afacere cu un potenţial mai mare decât planificam”, povesteşte Vilen.
Costul total al afacerii a fost de 436 de mii de lei, bani pe care i-a folosit pentru a cumpăra 18 ari de pământ la Peresecina, o maşină, frigidere pentru transportarea producţiei, un sistem de irigare şi pentru amenajarea terenului. Aproape jumătate din sumă, 200 de mii de lei, i-a fost acordată prin proiectul PARE 1+1, cu titlu nerambursabil.
„Culege” câte cinci tone de melci pe an
Vilen are 42 de ani. El spune că nu a avut probleme atunci când şi-a deschis afacerea. „Am fost plăcut surprins de profesionalismul celor de la ODIMM. Nu am întâmpinat piedici de ordin birocratic. Am discutat cu responsabilii de la direcţiile Sănătate publică, Arhitectură, Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi ai altor instituţii din Orhei. Am parcurs toate procedurile necesare pentru deschiderea unei afaceri şi de fiecare dată am fost tratat cu respect”, spune omul de afaceri.
Când s-a văzut cu actele în regulă şi ferma amenajată, a început afacerea propriu-zisă. Primii melci i-a adus din Ucraina. A ales specii rezistente la frig. Din prima „recoltă”, a adunat 2 tone de melci, iar acum culege câte 5 tone. Melcii cresc timp de doi ani până ating dimensiunile necesare pentru a deveni un deliciu culinar.
Melcii din Peresecina, exportaţi în Occident
Pentru moldoveni, melcii sunt un deliciu culinar care abia începe să fie inclus în meniuri, în special datorită emigranţilor care revin acasă şi europenilor care ne vizitează ţara.
Din acest motiv, mai bine de 90% din melcii crescuţi de Vilen sunt exportaţi în Occident. Localurile din Chişinău cumpără lunar doar câte 10 kilograme. Costul unei gustări din melci începe de la 250 de lei în restaurantele din capitală.
Ouăle de melc – un nou răsfăţ culinar
Una dintre ultimele tendinţe în gastronomie este „caviarul alb”. Ouăle depuse de melci, asemănătoare cu perlele albe, sunt marinate şi servite la masă. Gustul acestora este asemănător cu cel al icrelor negre, la fel este şi preţul.
De exemplu, un borcan de 30 de grame de „caviar alb” se vinde în Europa cu 39 de euro. Aşa că Vilen are de gând să îşi mărească ferma – dacă va avea mai mulţi melci, ar putea câştiga şi din exportul de ouă.
Sursa:
Comentarii