Alexandrescu, MetLife: Asiguratorii de viata si-au pierdut din apetitul de a investi in Romania
Piata de asigurari de viata este in stagnare, iar aceasta situatie este determinata in special de incertitudinea mediului economic, dar si de reorientarea companiilor de asigurari care si-au pierdut apetitul de a investi in conditiile in care potentialul de piata, de altfel semnificativ, nu se concretizeaza, apreciaza Theodor Alexandrescu, CEO, Metropolitan Life Romania.
"Sunt tari in care dezvoltarea accelerata a pietei asigurarilor de viata si de sanatate a fost stimulata prin introducerea deductibilitatii fiscale la momentul initial al achizitionarii unei polite. Astfel clientii au simtit un avantaj imediat cand au achizitionat produsul: au pastrat aceeasi valoare a politei si si-au recuperat o parte din cost. La noi in tara clientul resimte avantajul fiscal la finalul contractului. Este un avantaj amanat, avand in vedere ca sunt relativ putini clienti care au primit beneficii de maturitate din asigurarea de viata si la acel moment au resimtit ca nu trebuie sa plateasca impozit pe suma primita", afirma Theodor Alexandrescu (foto).
In opinia sa, pentru o piata emergenta cum este Romania, un avantaj fiscal la inceputul contractului precum deductibilitatea primei este mai binevenit decat la finalul acestuia. De asemenea, in contextul din ultimii ani, companiile s-au reorientat spre alte modalitati decat cele de cresteri salariale, prin care sa ofere angajatilor mai multe beneficii.
Astfel, "asigurarile de sanatate reprezinta o optiune avantajoasa atat din punctul de vedere al angajatului, cat si al angajatorului. Angajatul primeste protectie financiara in cazul imbolnavirilor, iar compania isi poate deduce cheltuielile cu primele platite in limita a 250 euro pe an. Dar pentru a incuraja dezvoltarea pietei, oferirea unei deductibilitati complete si imediate este esentiala. Multe companii ar fi dispuse sa investeasca in acest beneficiu daca ar exista un nivel mai mare al deductibilitatii", mai spune reprezenantul MetLife.
El adauga faptul ca, in acelasi timp, introducerea deductibilitatii fiscale pentru asigurarile de viata ar putea duce, in timp, la includerea acestora in pachetele de beneficii pentru angajati. "Dezvoltarea pietei de asigurari de viata poate fi sustinuta si prin progresul in implementarea reformei in sanatate, prin crearea unui cadru legislativ care sa opreasca volatilitatea (mutarea) clientilor, precum si prin campanii de educare si informare a populatiei in privinta utilitatii asigurarii de viata si sanatate".
Piata de asigurari de viata este in stagnare
"Previziunile pentru 2014 trebuie sa tina cont cel putin de statisticile ultimului semestru din anul curent, care la finalul lunii noiembrie erau incurajatoare. Estimam ca anul viitor piata va inregistra o crestere de pana la 5%, in special datorita bazei la care ne raportam. Pentru a avea o crestere de aproximativ 10% in 2014, trebuie sa se implementeze anumite proiecte aflate in discutie: progres in implementarea reformei in sanatate, crearea unei cadru legislativ care sa opreasca volatilitatea (mutarea) clientilor, introducerea stimularii fiscale prin deductibilitate la incheierea asigurarii de viata, campanii de educare a populatiei in privinta utilitatii asigurarilor", afirma Theodor Alexandrescu.
Sursa:
Comentarii