Românii, aproape de a rămâne din nou fără protecţie în faţa abuzurilor băncilor: APC avertizează că Parlamentul e pe cale să voteze o lege anti-consumatori

Românii, aproape de a rămâne din nou fără protecţie în faţa abuzurilor băncilor: APC avertizează că Parlamentul e pe cale să voteze o lege anti-consumatori Abia ce a intrat în vigoare în luna octombrie prevederea care permite denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, că iată că bancherii forţează schimbarea legii într-un mod care denaturează total prevederile directivei europene ce viza apărarea clienţilor.

Senatul a aprobat în luna decembrie o propunere de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Proiectul spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor, ceea ce în cazul creditelor înseamnă clauzele privind dobânzile şi comisioanele, acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar cei care vor să se judece trebuie să bată drumul până la Bucureşti, pentru a contesta contractele la Tribunalul specializat ce va fi creat în acest sens, fie că se află în Capitală sau în celălalt capăt al ţării, în Sighetul Marmaţiei, Dorohoi sau Jimbolia.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către parlamentari PSD, dar prevederile buclucaşe au fost inserate la cererea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Acum, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, o organizaţie neguvernamentală care luptă împotriva abuzurilor la care sunt supuşi clienţii, cere respingerea noilor prevederi în Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională. Cum se încalcă din nou jurisprudenţa europeană „APC România a luat act cu mare surprindere de propunerea de modificare a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în forma adoptată de Senatul României în şedinţa din data de 16 decembrie 2013 şi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor, cameră decizională în această situaţie.

Analiza experţilor APC România asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat încălcări ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie referitoare la interpretarea acestei Directive, deşi în Expunerea de motive este menţionat foarte clar că prin acest proiect se urmăreşte o armonizare şi o transpunere cât mai fidelă a dispoziţiilor Directivei“, se arată într-un comunicat al organizaţiei, remis redacţiei. „Este greu de înţeles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români şi contrar spiritului şi literei legislaţiei şi jurisprudenţei comunitare“, a declarat Dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC România.

 Rating: 1128/11903 - 1128 vizualizări, ID Noutate: 640
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

8 + 1 = ?